Nauja Lynge

SpeakerScore Profile
×
forfatter og foredragsholder

Grønlandsk/dansk forfatter, foredragsholder og blogger med fokus på minoriteter i rigsfællesskabet. Jeg trækker på personlige erfaringer, i forhold til hvor vigtigt netværk er for at kunne begå sig i Grønland.

Nauja Lynge (født 1965) er en grønlandsk/dansk forfatter, foredragsholder og blogger.

Foredrag om det grønlandske mindretal i Danmark

Institut for Menneskerettigheder, FN, Europarådet og OSCE har anbefalet, at det grønlandske folk i Danmark bliver spurgt, om de vil være et nationalt mindretal.

Typisk vil en anerkendelse betyde mere støtte til bevarelse af mindretallets sprog og kulturelle traditioner, støtte til organisering og tiltag til at fremme mere viden om mindretallet i resten af befolkningen.

Bevaring af sprog og kultur er vigtig for at mindske misforståelser og vil åbne op for gavnlige forhold på tværs af kulturelle skel mellem det danske og det grønlandske. Muligheden for organisering giver værdighed og selvbestemmelse for det mindretal, som snart tæller halvdelen af den grønlandske befolkning.

Anerkendelse som ’nationalt mindretal’ er en særlig anerkendelse af en gruppes ret til at bevare deres sproglige og kulturelle særegenheder. Det grønlandske folk i Danmark kan ophøjes til nationalt mindretal på grund af deres særlige historiske tilhørsforhold til Danmark i kraft af rigsfællesskabet mellem Danmark og Grønland.

Vil det så løse alle problemer? Nej, slet ikke, men det er vigtigt at give mindretallet denne stemme. Det er i hvert fald vigtigt med debat og inddragelse.


//

Foredrag og debat om stormagterne i Grønland

Nauja Lynge er aktuel med spændingsromanen “Toppen af Isbjerget. Bogen udspiller sig i en virkelighed, hun selv frygter.
Stormagterne kommer under dækord som “venskab” og “erhvervsudvikling”. I virkeligheden handler det om undergrunden, sejlruter og ikke mindst militærstrategi. Det gør Arktis til et farligt sted ifølge Nauja Lynge.
Verdens stormagter har interesse i Grønlands jord. Amerikanerne vil bruge den som missilskjold mod russerne. Kina forsøger at få lov til at udvinde mere uran. Samtidig er Rusland presset af krigen i Ukraine og ønsker at bruge Grønland mod Vesten. Alt dette er både sandt i den virkelige verden og også i Nauja Lynges nye roman, Toppen af Isbjerget.
Nauja Lynge har gennem længere tid udført politisk arbejde for Grønland og det grønlandske mindretal i Danmark. Den erfaring er noget, hun kan trække på, men også noget, hun har forsøgt at lægge til side under skrivningen af sin nye roman.
“Jeg har efterhånden ti års erfaring med foredrag og debatter om rigsfællesskabet og grønlandsk politik. Gennem min opbygning af bogens karakterer har jeg øvet mig på ikke at mene noget om de emner. I debatten om Grønland er man ofte enten for eller imod selvstændighed. Jeg har i mange år været fortaler for rigsfællesskabet. I denne bog er det lykkedes mig at nulstille mine meninger. Nok til at jeg kan lade hovedpersonernes historie fortælle sig selv og lade deres egne holdninger komme til syne. Det er i øvrigt lærerigt at nulstille sig selv en gang imellem.”
Bogens hovedperson er den grønlandske journalist, Nivi Petersen. Nauja, der selv bor i Aarhus, har valgt at sætte sig i Nivis sted og skrive bogen fra et helt og holdent grønlandsk perspektiv.
“I bogen er jeg kravlet over på den anden side, end den vi i Danmark typisk ser Grønlands fortællinger fra. Det har været en rigtig god øvelse, der har vakt mange tanker. I starten funderede jeg en del over, hvor anderledes mit eget liv var blevet, hvis min familie var blevet i Grønland” siger Nauja.
I Toppen af Isbjerget bekæmper Nivi ihærdigt de stormagter, som forsøger at bruge Grønland i deres egne magtspil. Det gør hun med hjælp fra hendes netværk, både inden og uden for Grønlands grænser.
“Nivis netværk i den grønlandske elite er fiktion, men jeg trækker på personlige erfaringer, i forhold til hvor vigtigt netværk er for at kunne begå sig i Grønland. Selv har jeg både prøvet at være inde i varmen og sat uden for døren,” siger Nauja.
Nivi får brug for hele sit netværk og hjælp fra sin efterforskergruppe for at navigere gennem politiske intriger, mord på hemmelige agenter og opgør med verdensmagter. Det er et nervepirrende minespil, hvor Nivi må forsøge at undgå, at truslerne kommer hende helt ind på livet.
“Selve stormagtsspillet og de personer, der knytter sig til det, er fiktion tæt på realiteter. Min bog udspiller sig i en virkelighed, jeg selv frygter – med risikoen for at en ny kold krig skal bryde løs” siger Nauja.https://da.wikipedia.org/wiki/Nauja_Lynge

eventinformation

SpeakerScore Professional Profile
Pris: Ikke specificeret
varighed: Ikke specificeret
Sted: Danmark

billeder fra events

kontakt Nauja Lynge

Kontakt Nauja Lynge via formularen her, så vil Nauja Lynge vende tilbage hurtigst muligt. Det er gratis. Du er ikke forpligtet til at benytte det tilbud, du modtager.

eventkalender

Tidligere events